Veronica Hedenmark, grundare och ägare av företaget VH assistans. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Assistansbolag får tillbaka tillståndet

Uppdaterad
Publicerad

VH Assistans AB tappade ifjol sitt tillstånd efter ett beslut av Inspektionen för vård och omsorg.

Men assistansbolaget överklagade till förvaltningsrätten som gav dem rätt och de får nu tillbaka sitt tillstånd.

Det var under våren 2020 som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beslutade sig för att utreda Umeåbaserade assistansbolaget VH Assistans AB.

Den 24 juni tog IVO beslutet att med omedelbar verkan dra in tillståndet som ger företaget rätten att bedriva personlig assistans.

Men VH Assistans överklagade.

Bevisningen höll inte

– Vi kommer att fortsätta bedriva assistans på samma sätt som tidigare och driva ärendet vidare i domstol då vi på varje punkt kan visa att vi inte har begått några som helst felaktigheter. Det som påstås stämmer inte, sa vd:n Agnetha Wiklund-Helén till SVT då.

Och nu får företaget rätt mot tillsynsmyndigheten IVO. Förvaltningsrätten menar att bevisningen mot VH Assistans inte håller. Vare sig för att bolaget ska ha tagit emot ersättning grundat på osanna uppgifter eller för att de aktuella anställningserbjudandena ska ha varit oseriöst menade.

”Mycket glädjande”

– Vi har tagit del av domen och det är mycket glädjande att vi vann, inte minst då IVO inte fick stöd för sitt beslut på någon av punkterna, kommenterar styrelseordförande Veronica Hedenmark beskedet på torsdagen för SVT.

– Domen är viktig för hela branschen personlig assistans. IVO som myndighet har inte gjort någon egen utredning eller haft några egna källor, utan helt och hållet gått på Försäkringskassans uppgifter utan att till någon del säkerställa om Försäkringskassans uppgifter är rätt, säger Veronica Hedenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.