Hör Joel om kampen att hitta studentbostad. Foto: SVT

Återigen bostadsbrist för nyinflyttade studenter i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsproblematiken för studenter i Umeå har varit ett återkommande tema de senaste åren och även i år konstaterar Sveriges förenade studentkårer (SFS) att nyblivna studenter inte kan garanteras en bostad inom det första halvåret.

I SFS rapport tilldelas städer olika färgmarkeringar utifrån hur snart studenter kan erbjudas bostad. En grön markering innebär att nya studenter i snitt får ett förstahandskontrakt inom en månad, en gul någon gång under höstterminen, och en röd markering betyder att något sådant inte kan garanteras under första halvåret.

Där det ser ljusast ut i länet är Skellefteå som fortsätter att vara grönmarkerat även 2019. På andra sidan färgspektrat finns Umeå som återigen är rödlistad.

– Vad det ger för signaler är att det är svårt att få boende här och i snitt får studenterna vänta upp mot 1,5-2 år på ett boende, säger Hanna Lundin Jernberg, kårordförande för Umeå studentkår.

Joel Nordquist är en av studenterna som faktiskt lyckats lösa boende till hösten, men för att inte bli hemlös har han varit tvungen att betala hyra sedan i våras. Hör mer om hans situation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.