Foto: SVT

Återvunna blommor pryder Umeås parker

Publicerad

Varje torsdag under sommaren så anordnar Umeå kommun blomvandringar i Umeås parker. Årets tema för sommarblommorna är ”Man tager vad man haver” – för många växter är återvunna.

Man blandar gammalt och nytt. De äldsta fuchsiorna är 60 år gamla. Den stora taggiga växten Agave har sina rötter från Skellefteå. De lånades ut till Umeå men har inte lämnats tillbaka.   

Den här sommaren så är vandringarna Corona-anpassade så man har begränsat antalet som kan gå med till 30 personer. Samt att man är en extra guide för att hjälpa till om det skulle bli fler så man kan dela upp gruppen.   

– Det är bra uppslutning, trots corona. Alla är positiva och intresserade. Vandringarna började för att det fanns ett så stort intresse för allmänheten att veta mer om våra växter, säger Corinne Carlsson som är parkarbetare på Umeå kommun.

Se de vackra blommorna och hör mer om hur Skellefteås agavor hamnade i Umeå i klippet ovan.

Blomvandringarna

Dagsturerna sker i centrum och startar klockan 14:00. De är gratis och utgår från konstverket Grön Eld på Järnvägstorget. Vandringarna sker på torsdagar den 23:e och 30 juli, samt 6, 13, 20 och 27:e augusti.

Källa: Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.