Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rädslan för smuts och smitta gör att Mona känner sig tvungen att tvätta händerna extremt ofta, och länge. Foto: Daniel Hallin, SVT

“Att leva med OCD är som att leva med coronaoro – varje dag”

Publicerad

I tio år har Mona Shirdel i Umeå levt med en stark rädsla för smuts och smitta, som i perioder gjort att hon knappt vågat lämna sin lägenhet. Idag mår hon bättre, men att träna sig på en avspänd inställning till hygien är inte helt lätt i coronatider.

Mona Shirdels sjukdom är en form av tvångssyndrom, eller OCD, och får henne att lägga extremt mycket energi på hygien och städning.

– Jag tror att leva med OCD är lite som att leva med oron för corona, varje dag. Varenda sekund och varenda dag, säger Mona Shirdel.

– Smittspridning är något jag tänker på hela tiden. Därför är det inte jättestor skillnad för mig idag, även om jag också är orolig för corona och jag tvättar händerna lite mer nu än jag brukade göra innan.

Klicka på klippet för att följa med hem till Mona som berättar om hur det är att leva med renlighetstvång.

En längre version av reportaget med Mona Shirdel kan ni se i Fråga doktorn, måndagen den 20 april klockan 18:45.

  • Ungefär två procent av befolkningen beräknas lida av tvångssyndrom, eller obsessive-compulsive disorder (OCD) som sjukdomen heter på engelska.
  • De första symtomen dyker oftast upp under barndomen eller tonårstiden.
  • Ofta leder sjukdomen till både tvångstankar (till exempel ”jag är smutsig”) och tvångshandlingar (till exempel ”jag måste tvätta mig”), som den drabbade känner sig tvungen att utföra för att minska sin ångest.
  • Om man har tvångstankar och -handlingar som gör det svårt att klara vardagen kan man kontakta sin vårdcentral för att få hjälp, eller ringa 1177 för rådgivning.
  • Sjukdomen kan behandlas med psykoterapi eller läkemedel. Även motion kan stärka förmågan att stå emot tvångshandlingar.

Källa: 1177 Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer