– Vi måste utforma budskap som folk kan ta till sig och motiveras av, för att ändra sin livsstil och ta de mediciner de bör ta. Då är bilden ett sätt som är ganska jämlik, den når fram till både hög- och lågutbildade, säger Ulf Näslund, professor och överläkare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, vid Umeå universitet.
3 500 personer
Ulf Näslund har lett studien som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Forskarna har följt 3500 personer i Västerbotten för att se om bilder på patientens åderförkalkade halskärl kan höja motivationen att lägga om deras livsstil.
– Vi har lyckats genomföra en av världens största studier kring primär förebyggande vård, här i Västerbotten. Det tycker vi är starkt. Helt utan kommersiellt stöd, säger Ulf Näslund.
”Motiverar många”
Forskarna har länge vetat vad det är som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Likväl vet man vad som förhindrar dem, nämligen motion, bra mat, att sluta röka och att hålla nere blodtryck och blodfetter. Problemet är att få patienterna tillräckligt motiverade för att följa rekommendationerna. Men nu verkar det alltså som att forskarna har hittat ett sätt.
– Att få se en visare i en färgskala på hur ens kärlålder är och att få trafikljus på grönt eller rött om man har åderförkalkningsplack, det budskapet kan vara ganska starkt och motiverar många människor att göra något, säger Ulf Näslund.
Fick se blodkärlen
Det var i samband med 40-, 50- och 60-årskontrollerna som personer med förhöjd risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, fick möjlighet att göra ett ultraljud på sina halskärl. Hälften av personerna fick inte veta resultatet, medan den andra halvan fick se grafiska bilder som förklarade hur deras blodkärl såg ut på insidan och i vilken utsträckning de drabbats av åderförkalkning.
Forskarna kunde visa att den grupp som fått se bilder på hur deras egna blodkärl såg ut, var mer benägna att förändra sin livsstil till det bättre. Man såg ett bättre blodtryck, lägre blodkolesterol, bättre vikt och minskat midjemått hos de som fått se bilderna, jämfört med kontrollgruppen.