Avfetta inte bilen hemma

Uppdaterad
Publicerad

Att avfetta bilen utanför en bensinstation i väntan på att få komma in i tvätthallen strider mot miljöbalken.

Kemikalier och andra miljöfarliga rester från billacken rinner rakt ut i bäckar, åar och andra vattendrag. Nu uppmanar miljökontoret till att avfetta bilen inne i tvätthallen istället.

I väntan på att få komma in i tvätthallen är det många som passar på att avfetta bilen ute på gatan istället.

– Jag använder miljövänligt avfettingsmedel så då går det väl bra, säger Bengt Rohlén som jobbar med sin bil ute på asfaltplanen vid en av bensinmackarna.

Inga-Lisa Boström får hjälp av sin son att avfetta och köra bilen genom tvättautomaten.

– Ibland gör jag det hemma och då använder jag en vanlig sprayflaska, säger hon. Men det är en högst en gång per år så jag försöker vara miljövänlig.

Miljöfarliga ämnen rinner av bilen

Bengt Rohlén och Inga-Lisa Boström är inte ensamma om sitt resonemang och kanske själva avfettningen är miljövänlig men det som rinner av bilen är miljöfarliga ämnen.

– Vattenlevande organismer är otroligt känsliga. Om du tvättar bilen med avfettningsmedel och får bort all smuts som olja, asfaltrester och olja så rinner det rakt ut i naturen. Det är som att hälla avfettning rakt ner i ett vattendrag, säger Simone Andersson som är informatör vid Umeva i Umeå.

Att tvätta bilen på sin garageuppfart eller utanför en bensinmack och låta avfettningsmedlet eller bilschampot åka rätt ner i dagvattenbrunnen strider mot miljöbalken, men att någon blir bötfälld är ytterst ovanligt.

– Det är inte förbjudet men det är inte att rekommendera. Vissa kommuner i Sverige har ett totalförbjud och det tycker jag är riktigt. Det enda rätta är att tvätta sin bil med avfettning inne i en tvätthall med ordentliga avskiljare, säger Christer Hägglund som är platschef vid OK-macken på Haga i Umeå.

Vill få tvätta på garageuppfarten

Den kritik som förkommit är att ett förbud mot att tvätta bilen på sin egen garageuppfart är att inkräkta för mycket på människors integritet.

– Jag tycker inte det. Det måste väl vara en självklarhet att fundera över vad som händer när man använder en massa starka kemikalier för att ta bort andra farliga kemikalier på sin bil. Det är likadant som när jag målar med någon typ av miljöfarlig färg som inte heller kan kastas rakt ut i skogen utan måste tas om hand på ett vettigt sätt, säger Simone Andersson.

Inga-Lisa Boströms son kör ut ur hennes bil ur biltvätten och hon hoppar in bakom ratten.

– Nu ska jag hem och tvätta gummimattorna. Men då använder jag såpa istället, säger hon och skrattar innan hon rullar iväg.

Berno Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.