Foto: SVT

Avtalet sägs upp: ”Det känns fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Astridgården och Umeå kommun har lett till att kommunen sagt upp avtalet om att utföra hemtjänst. Boende får välja ny hemtjänstutförare eller flytta.

– Alla är väldigt ledsna, upprörda och oroliga, säger Gunilla Lindelöf, chef på Astridgården.

Sedan början av 2017 har det pågått en konflikt mellan Astridgården och Umeå kommun, något som Västerbottens-kuriren rapporterat om.

Det privata äldreboendet Astridgården har utfört hemtjänst under dag- och nattetid. Kommunen sa senare upp avtalet med natthemtjänsten och då valde Astridgården att inte låta kommunen använda de gemensamma ytorna under natten, genom att betala hyra istället.

Vill få längre uppsägningstid

När de inte kom överens om hyran och installation av trygghetslarm på boendet så satte kommunen ner foten. Kommunen skickade ut en varning till Astridgården om de inte valde att uppfylla en rad punkter. Varningen kom på fredagen och på tisdagen sa de upp avtalet.

– Vi måste varsla, säga upp personal och planera för nedläggningen. Under mötet bad vi om längre uppsägningstid än tre månader för att kunna avveckla på ett bättre sätt. Nu väntar vi på att kommunen ska återkomma med svar, säger Gunilla Lindelöf till SVT.

Under mötet bad de dels om längre uppsägningstid men frågade även om eget tillstånd.

– Under mötet frågade vi om kommunen fortfarande var intresserade av att köpa våra tjänster, men de sa nej och påstod att det inte behövdes fler i Hörnefors, fortsätter Lindelöf.

Astridgården äger hela fastigheten men enligt Lindelöf menar kommunen att de vill disponera verksamhetsytorna fritt utan överenskommelse, trots att verksamheten bedrivits i 25 år.

Hjälpte till att öppna post – fick reda på nedläggning

De som bor på Astridgården är många multisjuka och dementa som inte klarar av att bo i ett vanligt hyreshus eller lägenhet, utan behöver tillsyn dygnet runt. Det är drygt 60 som blir drabbade, ungefär trettio i personalen och trettio boende.

– Det känns fruktansvärt. Kommunen skickade ut ett brev om att avtalet sägs upp och eftersom personalen hjälper de boende att öppna posten så fick de reda på detta genom den vägen, avslutar Lindelöf.

Nu kommer de som bott på Astridgården att flyttas till boenden i närheten.

– De får ett nytt företag som utför deras insatser. Det finns totalt 24 olika bolag i kommunen och ungefär 12 i Hörnefors, säger Susanna Stenlund från socialtjänsten.

SVT har försökt kontakta Umeå kommun för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.