Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När ska man byta till vinterdäck och vad räknas som vinterväglag? – trafikpolisen Johan Samuelsson tips och förklaringar i klippet. Foto: Stefan Brännström/SVT.

Bakslag för våren – trafikpolisen i Umeå: ”Vänta med att byta däck”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 april är sista dagen för att använda dubbdäck på bilen. Men nu uppmanar trafikpolisen i Umeå folk att vänta med att byta däck.

– Det ska bli tio grader kallt på natten. Våra polisbilar kommer också att ha dubbdäck imorgon, säger trafikpolisen Johan Samuelsson.

På däckbytarfirmorna i Umeå var det en del som passade på att byta från dubbdäck till sommardäck under måndagen. Men trots att det egentligen är sista dagen för dubbdäck den 15 april så kan det vara smart att tänka till innan du byter till sommardäck. Anledningen är ett bakslag för vårvädret, med minusgrader de kommande dygnen.

– Det blir kallt och snö som kommer in kommande dygn. Det är ganska torra vägar så det innebär kanske inte så svår halka. Men kommer det några centimeter snö så går det inte att köra med sommardäck, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Enligt honom ser det ut att vända till helgen, med bättre väder då.

– Kolla prognosen innan du kör långt, tipsar SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

I klippet ovan hör du trafikpolisen Johan Samuelssons tips på hur du ska tänka kring ett eventuellt byte av vinterdäck.

När måste man byta till vinterdäck? – detta gäller

Om det råder vinterväglag ska ditt fordon ha vinterdäck från 1 december–31 mars. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april.

Du får använda dubbdäck även under annan tid om det är – eller befaras bli vinterväglag.

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Vad händer om jag kör med dubbdäck trots krav på sommardäck?

Om det inte råder vinterväglag riskerar man att få böter om man stoppas av polis.

Källa: Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.