Bärexperten Mats Wingborg tror inte att bärbranschen kommer slås om skatteförslaget blir verklighet. Foto: SVT

Bärexperten: ”Branschen kommer inte att slås ut”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bärbransch kommer inte att krascha om det nya skatteförslaget blir verklighet. Det säger utredaren Mats Wingborg, som skrivit flera rapporter om bärplockarnas situation.

Flera bärföretagare i landet har uttryckt oro över Skatteverkets förslag på att förändra reglerna för de som arbetar tillfälligt i Sverige. Det skulle innebära att till exempel thailändska bärplockare ska beskattas i Sverige – istället för i Thailand som idag. Oron gäller lönsamheten och att de svenska bären skulle bli för dyra och konkurreras ut av bär från andra länder.

Tror inte att branschen går under

Mats Wingborg har gjort flera utredningar om bärbranschen under de senaste åren och han tror inte att bärföretagen kommer att gå under.

– Jag är övertygad om att branschen inte kommer att slås ut. Men den kan minska och det kan bli en förskjutning från avviseringsplockare från Thailand till fria plockare från EU-länder i Östeuropa, säger Mats Wingborg till SVT Västerbotten.

Plockare kan bli mer oskyddade

Enligt honom är problemet med fler fria plockare att de är mer oskyddade, eftersom de inte är anställda av ett företag och till exempel saknar minimilön. Risken finns också att det bildas stora läger när inte boendesituationen är mer arrangerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.