Ungdomar äter för lite grönsaker – Storsjöskolan i Holmsund vill ändra på detta

Publicerad

Ungdomar äter alldeles för lite grönsaker, det visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort. Klass 5A på Storsjöskolan i Holmsund vill ändra på detta. De deltar nu i en nationell skoltävling med målet att äta mer grönt.

– Jag gillar grönsaker, men om man inte gillar smaken kan man ju blanda det med andra goda grejer, säger Gerda Alfredsson som går i klassen.

Livsmedelsverket rekommenderar att barn över 10 år ska äta 500 gram frukt och grönt per dag – lika mycket som vuxna. Men långt ifrån alla gör det. Detta visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort med sammanlagt 3 000 ungdomar i årskurs 5, 8 och årskurs 2 på gymnasiet.

Undersökningen visar att de flesta åt grönsaker, men alldeles för lite. Färre än en av tio når upp till den rekommenderade mängden.

Under vårterminen deltar flera skolor i landet i en tävling för femteklassare som handlar om att äta mer frukt och grönt. Tävlingen kallas Grönsaksmålet och Sveriges gurk- och tomatodlare står bakom den.

Ska ta fram egna recept

Femton klasser från Västerbotten deltar, en av dem är klass 5A på Storsjöskolan i Holmsund i Umeå kommun.

Tävlingen är indelad i en utbildningsdel, en receptdel, och en odlingsdel. Barnen får lära sig om grönsaker och om varför kroppen behöver det och ta fram ett eget recept som ska få barn att äta mera grönsaker.

Den sista delen handlar om att femteklassarna ska odla sin egen gurka i klassrummet.

– Vi tävlar om att odla den största gurkan av alla, men salladen är till vårt klassdjur Charli som är en afrikansk jättesnäcka. Han brukar få mat från skolköket, men nu odlar vi själva till honom också, säger eleven Freja Lindroos.

Se hur barnen tar sig an utmaningen att så gurka och plantera sallad i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.