Barn utsatt för misstänkt sexövergrepp på HVB-hem i Västerbotten – personal ingrep inte

Uppdaterad
Publicerad

En person är polisanmäld för misstänkt övergrepp mot ett barn på ett HVB-hem i länet. Personalen på HVB-hemmet hörde ljud från rummet, men valde att inte ingripa av integritetskäl.

Kommunen anmäler nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Händelsen inträffade under nattetid i juni.

– Personen som jobbade under natten hörde något men valde att inte ingripa, säger en representant från kommunens socialtjänst, som har gjort en lex Sarah-anmälan. 

Valde att inte ingripa

Enligt anmälan till Ivo hade den anställda som jobbade hört ljud från rummet och tolkat det som sexuell aktivitet. Personen valde att inte ingripa av respekt för den personliga integriteten. 

Några dagar senare berättade barnet att hen hade blivit utsatt för sexuellt umgänge mot sin vilja. Barnet har fått samtalsstöd av psykolog.

Enligt anmälan som kommunen gjort har barnet efter händelsen varit nedstämt, känt sig otryggt, haft sömnproblem och varit rädd för att någon ska komma in i rummet.

Polisanmält händelsen

Kommunens socialtjänst kan inte berätta något om vem som har begått det misstänkta övergreppet. 

HVB-hemmet har nu gått igenom sina rutiner för hur personalen ska agera i olika situationer. Händelsen är polisanmäld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.