Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frej Karlsson, 10 månader, på öppna förskolan på Ersboda i Umeå. Hör vad hans pappa och andra föräldrar tror att minskningen beror på. Foto: Lukas Deininger/SVT

Barnafödandet minskar kraftigt i Sverige – hör föräldrar i Umeå om utvecklingen: ”Folk kanske vill göra karriär först”

Uppdaterad
Publicerad

Barnafödandet minskar över nästan hela landet. I Västerbotten är det färre nyfödda än på 18 år.

– Vi har inte tänkt i de banorna, vi funderar på ett tredje barn, säger Joakim Ålund, pappa till Adrian 11 månader.

Antalet nyfödda minskade stort i Sverige under förra året och det har inte fötts så här få barn sedan 2005, detta visar ny statistik från SCB.

Barnafödandet minskade i 20 av 21 län 2022 jämfört med 2021. Endast i Västmanlands län ökade antalet födda barn jämfört med 2021, och det bara med sex barn.

– Det är svårt att säga exakt vilka faktorer som ligger bakom det minskade barnafödandet under 2022. Men vi ser att antalet födda barn per kvinna minskar bland både Sverigefödda och utrikesfödda kvinnor. Mönstret med minskat antal födda barn är detsamma även i Norge och Danmark, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB i ett pressmeddelande.

I Västerbottens län var det 18 år sedan det föddes så få barn som under 2022.

“Folk kanske vill göra karriär först” – i videon hör du några föräldrar på öppna förskolan på Ersboda i Umeå om vad de tror att minskningen beror på.

Så många föddes i Sverige

Totalt föddes det 104 734 barn i Sverige under 2022.

Det är en minskning med 9 529 barn jämfört med året innan, eller en minskning med 8,3 procent.

Barnafödandet låg under 2022 på 1,52 barn per kvinna, enligt det mått som kallas summerat fruktsamhetstal. Det kan jämföras med att samma tal låg på 1,98 barn per kvinna 2010.

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.