Nu driver Vårdförbundet vidare frågan om barnmorskornas semester till tvistemål. Foto: SVT

Barnmorskesemestern till tvistemål

Uppdaterad
Publicerad

Efter att landstinget flaggat om om den tuffa sommarplaneringen inom förlossningsvården kom beskedet att barnmorskorna i länet bara får tre veckors semester. Nu driver Vårdförbundet vidare frågan till tvistemål.

Personalbristen inom förlossningsvården är kritisk, och i onsdags kom beskedet att landstinget begränsar semestern för länets barnmorskor till tre veckor i sommar. Men nu väljer Vårdförbundet i Västerbotten att driva fallet med barnmorskornas semester vidare till tvistemål.

– Det här är första gången detta händer i Sverige, i alla fall för Vårdförbundets medlemmar, att man tar bort den fjärde semesterveckan. Det är en jätteviktig fråga, och våra medlemmar behöver sin vila, återhämtning och semester som de har laglig rätt till, säger Jenny Olsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet Västerbotten.

LÄS MER: Barnmorskorna ryter ifrån: ”Vi behöver semester”

Barnmorska: ”Det känns jättetragiskt”

I eftermiddags höll facket en en informationsträff om sommaren i Skellefteå för sina medlemmar.

– Det känns jättetragiskt. Det känns trist att vi inte får den återhämtning vi behöver. Sedan känns det oerhört trist för de patienter som kommer drabbas. För det är ju ändå så att det blir tajt överallt. Så det är jättetråkigt, säger Therese Lindberg, barnmorska.

– Det känns inte allt bra, och det känns förstås väldigt dåligt att vår arbetsgivare kan ta ifrån oss våra lagliga rättigheter vi har för de semesterveckor som vi faktiskt har rätt till, säger Erika Häggblad, barnmorska.

”Måste begränsa till tre veckor”

Semesterkortningen gäller barnmorskorna och sjuksköterskorna i Lycksele, Umeå och Skellefteå, och är enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg den enda lösningen för att kunna hålla tre förlossningsenheter öppna dygnet runt.

– Det här får vi hantera enligt den ordning vi har. Det blir alltid en diskussion runt förhandlingar, men det sköts av vår HR-avdelning nu, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg när SVT når henne för en kommentar.

Har ni övervägt någon annan lösning?

– Nej, vi har inte planerat någon annan lösning. Hade vi haft en annan lösning hade vi tagit till den, vi har provat alla andra lösningar än den här som var tänkbara.

Var det väntat att facket skulle ta frågan vidare?

– Jag vill inte spekulera om det. De har ju den möjligheten. Vi får ta vårt ansvar för att garantera patientsäkerheten, och vi hade inte kunnat gå ner i bemanning till en barnmorska i Lycksele, en i Umeå och två i Skellefteå. Alternativet var att minska bemanningen, och det ansåg vi var helt omöjligt, säger Ann-Christin Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.