I takt med att barnvagnarna blir allt exklusivare så har barnvagnsstölderna ökat, menar två stora försäkringsbolag som SVT pratat med. Foto: TT, Hasse HolmbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barnvagnar blir allt dyrare – hett byte för tjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Barnvagnsstölderna i Sverige ökar enligt flera försäkringsbolag SVT har pratat med. En anledning är att barnvagnarna blivit dyrare och att de dessutom är lätta att både stjäla och sälja.
– Tyvärr blir det allt vanligare, säger Jessica Hjälmered på försäkringsbolaget If.

I dag kan en barnvagn av lyxigare modell kosta uppemot 15 000 kronor, vilket försäkringsbolagen uppger som en anledning till att stölderna ökar.

– Barnvagnarna är riktiga Ferraris i dag, säger Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Enligt Jessica Hjälmered, pressansvarig på If, så har det blivit vanligare att barnvagnar anmäls som stulna till försäkringsbolaget:

– Orsaken är att barnvagnarna har blivit dyrare, vilket ger ett bra andrahandsvärde. Vanliga ställen där stöld förekommer är utanför barnavårdscentralen och kaféer.

Vanligast med barnvagnsstölder i storstäder

SVT Nyheter Västerbotten har varit kontakt med försäkringsbolagen If, Trygg-Hansa, Länsförsäkringar och Folksam. På If och Trygg-Hansa säger man alltså att antalet barnvagnsstölder ökar, medan Länsförsäkringar inte sett någon trend och Folksam inte vill ge ut någon information om det.

I Stockholm sker det i snitt drygt 750 barnvagnsstölder årligen medan det är betydligt färre fall i norr. Över 200 barnvagnar har förekommit i anmälningar i Polisregion Nord mellan år 2015-2018, enligt polisens godsregister.

– Det kan nog finnas ett stort mörkertal när det kommer till barnvagnsstölder. Precis som med cykelstölder så begås brotten ofta när folk inte är vakna eller hemma, säger Joakim Lundberg på polisen i Umeå.

Vad försäkringen täcker vid barnvagnsstöld kan variera en del beroende på försäkringsbolag. Vi har pratat med försäkringsbolagen If, Folksam, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar och här är några tumregler:

  • Försäkra din barnvagn, hemförsäkringen räcker om den blir stulen.
  • Polisanmäl händelsen.
  • Spara kvitto eller annat underlag som kan styrka att du haft barnvagnen.
  • Du kan även få ersättning för en begagnad barnvagn. Då gör försäkringsbolaget en värdering och avdrag utifrån barnvagnens ålder med mera.

Källa: If, Folksam, Trygg-Hansa, Länsförsäkringar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer