Peder Westerberg, styrelseordförande i Umeå basketbollklubb. Foto: SVT/TT

Basketlaget har skulder på över halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget guld för Umeålaget Udominate basket efter förlusten mot Luleå igår. Men att laget tog sig till final kan vara avgörande för klubbens framtid. För efter att SVT granskat lagets ekonomi står det nu klart att det har skulder på över en halv miljon kronor.

Udominate basket, eller Umeå basketbollklubb som organisationen heter, har till dags datum en hel del obetalda skulder. Det visar SVT Nyheter Västerbottens granskning. Bara till Umeå kommun är klubben skyldig omkring 311 000 kronor i förfallna fakturor.

Men det tar inte stopp där. Klubben har också skulder som hamnat ända hos Kronofogden, bland annat en skatteskuld på 131 667 kronor. Utöver det finns icke fastställda skulder på dryga 70 000 kronor, där en del har skickats till inkassobolag. Kronofogdemyndigheten har inte lyckats delge klubben själva.

– Vi har skickat ut en delgivningsman men vi har inte lyckats få dem delgivna, säger en handläggare på myndigheten till SVT idag.

Skyldiga över en halv miljon

Totalt handlar det om skulder på över en halv miljon svenska kronor som ska betalas.

– Det är klart att siffrorna inte ser bra ut, men det är som för andra klubbar att vi har det kämpigt ekonomiskt, säger Peder Westerberg, styrelseordförande i klubben.

Han ser ändå ljust på framtiden och tror på en satsning i högsta ligan även nästa år.

– Vi har inte räknat in pengarna vi tjänat på slutspelet heller. Nu har jag inte siffrorna för mig, men det ser ljust ut för framtiden, säger Westerberg.

Måste ha ekonomi i balans

Enligt Svenska basketförbundets tävlingsbestämmelser kan en klubb uteslutas ur ligan om den inte har en ekonomi i balans. Förbundet vill dock inte kommentera enskilda föreningar men uppger sig ha en dialog med föreningar som har en ansträngd situation.

Men att Umeåklubben har skulder hos Kronofogdemyndigheten är inte bra enligt Svenska basketbollförbundets ordförande Mats Carlson:

– Ja, då har man någonting som man behöver förklara, men det kan finnas orsaker till det, säger han.

Bra att klubbar granskas

Peder Westerberg tror inte att det kommer bli fråga om en uteslutning ur Basketligan för Umeås damer.

– Det är bra att förbundet granskar alla klubbar och kollar att man har ekonomin i hamn innan säsongen börjar. Vi får ju inte spela i ligan om vi inte har det, säger han.

Skulder Umeå basketbollklubb

Skuld hos Umeå kommun 2016-04-29:

Fakturor på totalt 332 693 kronor, förfallen skuld 311 483 kronor

Skuld hos Kronofogdemyndigheten 2016-04-29:

Skatteskuld på 131 667 kronor

Aktuella betalningsförelägganden:

50 300 kronor till ett bussbolag

15 077 kronor till hotellkedja

5 266 kronor till samma hotellkedja

73 316 kronor till samma hotellkedja, har återkallats, förutom ränta och kostnader till inkassobolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.