SVT Nyheter Västerbotten är fortsatt världsbäst på jämställdhet i rutan. Foto: SVT

SVT Nyheter Västerbotten bäst på jämställdhet i rutan – igen!

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad lyckas SVT Nyheter Västerbotten att intervjua exakt lika många kvinnor som män i tv-sändningarna.

– Fantastiskt kul! säger redaktören Nader Sedehi.

Det är långt ifrån alla nyhetsredaktioner som räknar andelen kvinnor och män kontinuerligt. Men på SVT Nyheter Västerbotten har man gjort det sedan starten år 2001.

År 2017 landade redaktionen på 50 procent kvinnor och 50 procent män i sina 18.30-sändningar. Det är andra året i rad som man lyckas med det.

– Vi tycker att det är viktigt med mångfald av röster och perspektiv. Det bor lika många män som kvinnor i Västerbotten och det vill vi ska synas, säger redaktören Nader Sedehi.

Ikväll kommer fem av medarbetarna på SVT som jobbat med jämställdhet genom åren att berätta om arbetet på Kvinnohistoriskt museum i Umeå. Seminariet är en fördjupning av utställningen Upphovsmannen är en kvinna.

”Nu har profetian slagit in”

En som varit med från starten är Maria Brännström som började som fotograf på SVT Umeå år 1983 och började med att driva frågan om fler kvinnor inom de tekniska yrkena.

– Jag har länge sagt att vi kan bli bäst i världen på jämställdhet i rutan. Nu har profetian slagit in! Samtidigt får SVT fortsätta jobba med jämställdheten på webben, säger Maria Brännström.

Ojämställda medier

Enligt den globala nyhetsstudien GMMP, Global Media Monitoring Project, så såg jämställdheten i medierna ut så här år 2015:

I världen (över 100 länder deltog): 24 procent av de intervjuade var kvinnor

I Sverige: 31 procent av de intervjuade var kvinnor

Undersökningen gjordes av en dags nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.