Foto: SVT

Batterifabriken höjer bostadspriserna

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna i Skellefteå ökar snabbare än riksgenomsnittet.

Mäklare tycker sig se de första tecknen på Northvolts etabablering på stadens bostadsmarknad.

SVT Nyheter Västerbotten följer med på en visning av en radhusvilla för 2,5 miljoner kronor. Tjugo personer kommer för att kolla och en spekulant från Umeå utbrister ”Det börjar ju bli dyrt här också.”

Karin Lindmark som letat hus en längre tid börjar känna sig stressad.

Batterifabriken Northvolt

– Jag tror att med batterifabriken törs folk satsa mer eftersom man räknar med att få igen pengarna.

Ökar mer än rikssnittet

Det senaste året har priserna på villor i Skellefteå ökat med 13,3 procent jämfört med rikets 4,3 procent. Bostadsrätter med 18,1 procent jämfört med 3,8 procent nationellt.

Efter sommaren har uppgången fortsatt  med prisökningar på 7,2 procent på villor och över 10 procent de senaste tre månaderna  på bostadsrätter. Vilket är klart mer än rikssnittet som knappt rört sig alls under samma period.

Köper innan visning

Northvolt har fått igång finansieringen av batterifabriken och då börjar det hända saker konstaterar en mäklare till SVT.

Företaget räknar med att nyanställa mer än 2 500 personer fram till 2023.

Sedan den sista husspekulanten tackat för sig berättare mäklare Patrik Aouja att det är allt mer sällan han visar ett hus. Budgivning och köp görs upp långt tidigare.

– Folk förstår att det kommer inte att bli billigare framöver med en batterifabrik.  Det kommer bli mycket folk som ska flytta hit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet