Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sett en minskning av den tunga trafiken” – se miljöinspektören förklara vad förbättringen beror på och vilka fler åtgärder som är på gång. Foto: Stefan Brännström/SVT.

Bättre luft i centrum – nu klarar Umeå gränsvärdena

Publicerad

Luften i Umeå har blivit bättre. Efter år av skitig luft klarar nu centrala Umeå miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid. Även gränsen för partikelhalterna ligger under gränsvärdena.

– Vi ser en gradvis minskning av både personbilar och långtradare, säger Helena Hallgren som är miljöinspektör.

Det är känt sedan länge att luften i centrala Umeå påverkas negativt av vägtrafiken, både på grund av avgaser och av vägdamm som virvlar upp i luften. Men under 2023 var värdena under gränsen både för kvävedioxid och partiklar.

– Vi har mätt här på Västra Esplanaden och där visar gränsvärdena grönt ljus. Det är motortrafiken som ger utsläppen och där ser vi en minskning, säger Helena Hallgren, miljöinspektör.

Förbud mot långtradartrafik planeras

Just nu pågår en revidering av Umeås åtgärdsprogram för renare luft. Men redan planeras flera åtgärder för att minska trafiken.

– När Västra länken öppnas kommer det att bli ännu bättre. Från första september förbjuds långtradartrafik genom centrala Umeå. Etappvis skall också Västra Esplanaden byggas om till en stadsgata, säger Helena Hallgren.

Senare i år väntas EU besluta om skärpta nivåer för god luftkvalité och då kan eventuellt ytterligare åtgärder krävas för att luften ska anses vara tillräckligt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.