Bäverskadat träd blev en stol. Foto: SVT

Bäverskadat träd i Umeå blev en stol: ”Kul grej”

Publicerad

Just nu rensas bäverskadade träd bort på Bölesholmarna i Umeå för att minska risken för att något faller ned. Men ett av träden har nu fått en helt ny funktion, tack vare en kreativ kommunanställd.

– Jag tänkte att det skulle vara en kul grej för folk som går förbi och ta en bild när de sitter där, säger stolmakaren Roger Johansson.

Det var Folkbladet som var först med att uppmärksamma den bävergnagda stolen på Bölesholmarna.

Umeå kommuns parkavdelning var på Bölesholmarna för att ta bort träd som bävern hade varit och gnagt på och som låg i farozonen att falla. Men en högstubbe skulle lämnas kvar för att visa på bäverns framfart.

Tog fram motorsågen

Då fick parkarbetaren Roger Johansson en idé. På bara några minuter förvandlade han stubben till en stol med en motorsåg.

– Jag skulle lämna en högstubbe, men då tänkte jag att det skulle vara roligt att göra något annat av den där högstubben och då gjorde jag den där pallen i stället. Visst man skulle kunnat göra den snyggare, men jag tyckte att det var en kul grej, säger Roger Johansson.

Kommer den att få stå kvar?

– Det hoppas jag, det verkar vara poppis att ta en bild där, så jag hoppas att den får stå kvar.

”Roligt att de finns”

Reaktionerna har, enligt Roger Johansson, varit mest positivt, men samtidigt betonar han:

– Det är ju inte som ett konstverk utan mer som en funktionsduglig stol.

Är det en ergonomisk stol?

– Nej, det tror jag inte, men man kan alltid sitta där och ta en bild. Det är roligt att det finns bäver och att man kan göra något roligt av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.