Tvärålundsmammor som gillar BB i Lycksele Foto: SVT

De väljer ett mindre BB – trots längre avstånd från hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Fler kommer att föda på BB i Lycksele framöver. Men det beror inte bara på att fler planerade kejsarsnitt flyttas från Umeå.

Flera föräldrar som SVT träffat väljer hellre ett mindre BB – även om det större ligger närmare hemmet.

Mia Vindelhed och hennes kompis Viktoria Tegenfeldt bor grannar i Tvärålund i Vindelns kommun. Mia är halvvägs in i sin graviditet och Viktoria håller senaste tillskottet i famnen.

Mia födde första barnet med vanlig förlossning, men Viktoria har fött alla sina tre barn genom kesjarsnitt. Det första var akut och skedde i Umeå, medan de andra var planerade. Av de planerade gjordes det första i Lycksele och det andra i Umeå.

”Det är ju mysigare i Lycksele”

Och Viktoria är mer än nöjd med vården på båda sjukhusen.

– Jag tyckte att det var väldigt proffsigt på båda ställena. Men det som är bra med Lycksele är att det känns betydligt lugnare på själva BB. Det är mysigare i Lycksele, menar Viktoria Tegenfeldt.

Från Tvärålund är det cirka 8 mil till Lycksele och 5 mil till Umeå och gravida Mia Vindelhed som födde sitt första barn i Lycksele har redan bestämt sig för att föda i Lycksele igen.

Hör varför och hur mammorna tänker när dom väljer BB i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.