Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lycksele-BB om mammorna själva får välja Visa alla (2)
Visa alla (2)

De väljer ett mindre BB – trots längre avstånd från hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Fler kommer att föda på BB i Lycksele framöver. Men det beror inte bara på att fler planerade kejsarsnitt flyttas från Umeå.
Flera föräldrar som SVT träffat väljer hellre ett mindre BB – även om det större ligger närmare hemmet.

Mia Vindelhed och hennes kompis Viktoria Tegenfeldt bor grannar i Tvärålund i Vindelns kommun. Mia är halvvägs in i sin graviditet och Viktoria håller senaste tillskottet i famnen.

Mia födde första barnet med vanlig förlossning, men Viktoria har fött alla sina tre barn genom kesjarsnitt. Det första var akut och skedde i Umeå, medan de andra var planerade. Av de planerade gjordes det första i Lycksele och det andra i Umeå.

”Det är ju mysigare i Lycksele”

Och Viktoria är mer än nöjd med vården på båda sjukhusen.

– Jag tyckte att det var väldigt proffsigt på båda ställena. Men det som är bra med Lycksele är att det känns betydligt lugnare på själva BB. Det är mysigare i Lycksele, menar Viktoria Tegenfeldt.

Från Tvärålund är det cirka 8 mil till Lycksele och 5 mil till Umeå och gravida Mia Vindelhed som födde sitt första barn i Lycksele har redan bestämt sig för att föda i Lycksele igen.

Hör varför och hur mammorna tänker när dom väljer BB i klippet.

SVT rapporterade · Vad väljer du helst - ett mindre eller större BB?

Hej och välkommen att dela med dig kring tankar vad du helst väljer för storlek på BB – mindre eller större?
09.11
Ha fött båda mina barn på bb i Lycksele åh skulle aldrig välja ngt annat ställe!
Dem tog hand om mej så bra första gången(fick spinal huvudvärk) åh andra gången lussade dem för oss på morgonen ❤
Om vi väljer att skaffa ett till så väljer jag alltid Lycksele!
09.59
Har bara erfarenhet av mindre BB (Lycksele) och när jag tar del av berättelser från de som fått på större BB känner jag mig lyckligt lottad som fått föda på mindre BB. Fördelarna är:
Lugn miljö
Ingen stress
Familjär stämning
Personal som är inarbetade med varandra och som hinner prata med varandra om patienternas behov

Det här tror jag bidrar till en mer positiv upplevelse hos föräldrarna och faktiskt också mindre komplikationer och besvär.
10.26
Jag skulle ha valt ett mindre BB om det varit möjligt när vi fick våra barn. Eller ett BB där de har tid att se varje kvinnas behov och hjälper dem slappna av, typ med varm dusch eller massage innan förlossningen så att den blir lättare. Att man får stanna minst tre dagar efter födsel. Vilket man tydligen oftast får på små BB. Så man hinner komma in lite grann i amning osv. Slipper dra iväg sig själv och bebisen hemifrån efter tre dagar för tester och minskar risken för komplikationer tex mjölkstockning. Har man dessutom lång resväg så är det inte roligt med en nyfödd.
Små BB är mänskligare känns det som. Inga bebisfabriker där man får stämpel in stämpel ut. Inom samma dygn.
Min mamma fick stanna upp till tio dagar på BB när hon fick oss. Hon fick till och med hemhjälp. 👍 ☺ mina äldre systrar fick också stanna längre när de fick sina barn på 80 och 90 talen..
10.49
Mindre BB alla dagar i veckan. Födde i Lycksele, det var lugnt och personalen kändes inte alls stressade. Tog bara 10 minuter för narkosläkaren att komma upp och man behövde aldrig vara ensam om man inte ville det.
10.51
Jag har fött båda barnen i Lycksele och är så tacksam för den fantastiska personalen, mottagandet och uppehållet där. Ingen stress. Eftersom Lycksele ligger närmast (25 mil) så var valet självklart.
11.47
Jag har fött båda mina barn på NUS i Umeå och skulle välja det alla dagar i veckan.
Det var lugnt, personalen var fantastisk, jag hade två drömförlossningar, fick inga förlossningsskador alls och fick jättebra hjälp med amningen efteråt.

På BB fick vi eget rum, stannade i två dagar och pappan fick sova över i egen säng.

Och om någon form av experthjälp hade behövts akut för mig eller barnen så finns allting på NUS, det tycker jag känns jättebra.
11.49
Vårt barn kom med planerat snitt på NUS. Vi kunde inte ha varit mer nöjda, så bra bemötande och personal på förlossningen och operation. Allt kändes mycket tryggt och säkert. Det var också skönt att nära hem. Nu har de bestämt att planerade snitt ska göras i Lycksele. Jag tycker att alla blivande mammor borde ha rätt att välja om det ska var i Lycksele eller Umeå. Det känns tråkigt när man drar ner på vård som rör kvinnor och barn.
12.04
Vi hade en mardrömsförlossning men personalen på NUS var helt fantastiska hela vägen. Dom gjorde allt dom kunde och de slutade väl tack vare dom så vi är inte annat än super nöjda. Även på BB och eftervården för mig var fantastisk. Fick stöttning och hjälpen som behövdes. Nu när vi är gravida igen hinner vi flytta söder över innan bäbis är beräknad och jag är livrädd för att föda någon annan stans. Hade allra helst velat föda på NUS igen. Iom våran första förlossning så hade jag nog inte vågat välja ett mindre sjukhus såvida jag inte visste helt säkert att dom klarar av större komplikationer.
14.51
Mindre BB. Fött 3 barn på lycksele och blivit bra bemött, 1 barn på Huddinge där det var kaos och okända kom in på rummet. Nu med 5e så föder jag i Lycksele igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer