Foto: Pressbild/SVT

Brita Winsa om BB i Lycksele: ”Vi har inte tillräckligt många barnmorskor för att bemanna”

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring BB i Lycksele har varit många. Men nu på måndagen kom beskedet: Det går inte att hålla avdelningen öppen i sommar.

– Trots stora ansträngningar har vi inte lyckats få tag på tillräckligt många barnmorskor för att kunna hålla alla tre enheter i länet öppna i sommar. Det känns tråkigt, det var inte här vi ville hamna, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ambitionen från Region Västerbotten har varit att klara att hålla BB i Lycksele öppet, men nu stängs avdelningen ned i tre veckor mellan den 26 juli och 15 augusti.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Mitt fokus är att erbjuda alla blivande föräldrar en både trygg och säker förlossningsvård i sommar, säger Brita Winsa.

Enligt henne kommer regionen kontakta alla blivande föräldrar som berörs av stängningen och utforma en individuell plan, där föräldrarna exempelvis erbjuds hotellrum i Umeå eller Skellefteå i samband med förlossningen.

Är det här början på en permanent stängning av BB i Lycksele?

– Nej, vi ska ha alla förlossningsenheter i länet öppna framöver.

Hör Brita Winsa berätta mer om stängningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet