Region Västerbotten varnar om falska telefonsamtal som ber dig legitimera dig med bank-id. Foto: TT

Region Västerbotten varnar för bedragare – låtsas ringa från hälsocentralen

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten varnar för att bedragare ringer privatpersoner och utger sig komma från deras hälsocentral. Bedragarna säger sig ringa eftersom personen missat en bokad tid och ber sedan personen legitimera sig med bank-id för att få en ny tid.

– Vi ringer aldrig oväntat och ber personer legitimera sig med bank-id, säger Petra Olgarsson, kommunikatör på regionen.

I dagsläget är det personer i Nordmaling som har drabbats, och enligt Petra Olgarsson har ingen ännu blivit av med pengar vad de känner till.

– Det är några uppringda som har reagerat på samtalet och ringt till oss för att kolla upp om det stämde. Och det var ju inte hälsocentralen som hade ringt upp, säger Petra Olgarsson och fortsätter:

– Om någon ringer och man känner att det här känns skumt så är det bäst att lägga på.

Petra Olgarsson framhåller att bedrägeriförsöken är skadliga för personers känsla av tillit till vården när de faktiskt ringer.

– Det är hemskt att man försöker lura personer, och ofta ger man sig på äldre personer som känner sig osäkra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.