Arkivbild. Foto: SVT

Beslutet: skola läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Fullmäktige i Vilhelmina klubbade på måndagseftermiddagen igenom en nedläggning av skolan i Latikberg.

Nu är det definitivt, skolan i Latikberg läggs ned. Det krävdes en votering i fullmäktige, men när rösterna var räknade så var det fler som ville lägga ner skolan än som ville ha den kvar. 15 ledamöter röstade för nedläggning och 12 ville rädda skolan.

Inez Abrahamzon, skolans rektor, tycker att det är ett tråkigt beslut. 

– Jag känner både som bybo och som rektor, och som rektor tycker jag att det har varit många och tvära kast som varit psykologiskt besvärligt, säger Inez Abrahamzon.

Inga extraoengar tilll skolan

Totalt går elva elever på skolan och redan i september bestämde styrelsen att utbildningsnämnden inte skulle få några extrapengar för att rädda skolans framtid. Så sent som i slutet av oktober beslutade kommunfullmäktige i Vilhelmina om återremittering, något som väckte nytt hopp kring skolans vara eller icke vara.

Men nu är beslutet taget. Nedläggningen innebär att elever från sex år kommer att åka skolsjukts till Vilhelmina.

– Det kommer att bli långa dagar för de här barnen, konstaterar Abrahamzon.

Många blir besvikna

Rektorn, som också bor i byn, bekymras över ortens framtid när skolan nu läggs ned.

– Det är aldrig roligt när något händer som hämmar utvecklingen. Jag tror att vi är många, både föräldrar och vi som bor här, som blir besvikna över utgången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer