Klart: Lärarjakten över för byaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år av rekryteringsförsök av en behörig lärare har Botsmark skola äntligen rott i hamn en person som ska undervisa lågstadieeleverna. Det innebär att eleverna slipper pendla till skolan i Flurkmark.

– Nu är det rott i hamn, säger Marie Viklund, rektor på skolan.

För att klara skollagens krav på behöriga lärare har kommunerna tvingats flytta eleverna från små skolor till större i närheten, bland annat för byaskolan i Botsmark. De elva eleverna som går på lågstadiet har sedan i höstas tvingats åka buss och gå på skolan i Flurkmark för att ha möjlighet till en behörig lärare, det eftersom man enbart fått tag i en lärarstudent som vikarie.

Men nu kommer de elva eleverna få återgå till sina egna lokaler i Botsmark efter att man nu lyckats rekrytera en behörig lärare till årskurs 1-3. Anställningsdokumenten skrevs på under onsdagen.

– Det känns som en lättnad! Mitt uppdrag var att hitta behörig lärare, och nu är det rott i hamn, säger Marie Viklund, rektor på Botsmark skola och fortsätter:

– Det har bytts lärare väldigt mycket i Botsmark, nästan årligen. Den förra läraren slutade inför vårterminen 2016, så rekryteringen har pågått i ett år.

Föräldrar tveksamma till återflytt

Till skolstarten för höstterminen 2017 kommer den behöriga läraren vara på plats. Men beskedet har inte enbart tagits emot av glädje.

– Jag har blivit uppringd av några vårdnadshavare som det uppstått ett dilemma hos. De känner sig tveksamma till att flytta barnet igen när de kommit på plats och fått kamrater i Flurkmark där det funkat bra, så det finns några frågetecken kring hur många elever som kommer tillbaka i höst, säger Marie Viklund.

I dag går sju elever i årskurs 1 och fyra i årskurs 2, medan ingen just nu går i årskurs 3. Totalt handlar det om elva elever som åter igen ska få gå på Botsmark skola, förutsatt att inga elever stannar kvar på skolan i Flurkmark.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.