Två samlingar av ungdomar började bråka nära Brattby vårdhem utanför Vännäsby. Foto: arkivbild SVT

Besökte spökhus – blev grovt misshandlade

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsgängets spökhusbesök utanför Umeå slutade med att två personer blev grov misshandlade. Nu döms två 20-åriga män sedan de slagit och sparkat det liggande offren.

Kompisgängets besök till ett övergivet ”spökhus” i Brattby fick en oanad vändning. De trodde att deras vänner redan befann sig i det gamla vårdhemmet och beslöt sig för att skrämma dem. Men det var inte deras vänner de lyckades skrämma, utan istället några vilt främmande personer, som svarade med att misshandla dem grovt.

Det var i början av augusti i år som det hela utspelade sig. Två skilda sällskap av ungdomar befann sig vid midnatt vid Brattby vårdhem. Vårdhemmet är nedlagt sedan många år och det ryktas vara ett spökhus.

När det ena sällskapet kom till platsen för att skrämma vad de trodde var några andra vänner lyckades de istället skrämma det andra sällskapet. De båda sällskapen lämnade byggnaden och när de som skrämt de andra skulle köra från platsen hoppade en av de skrämda killarna upp på pickupen och började dela ut slag och sparkar. Offrets vän hoppade då upp på flaket på bilen och blev även han misshandlad.

Stampade på huvudet

I tumultet som uppstod trillade det ena offret ner från flaket på pickupen och bröt benet. I samma veva dök en till person upp och deltog i misshandeln som fortsatte trots att offret låg ner. Inte förrän en tjej i sällskapet sa att hon ringt polisen upphörde misshandeln, gärningsmännen avlägsnade då sig från offren, men en utav dem kom tillbaka en kort stund senare och ”stampade” en av killarna som låg ner två gånger i huvudet.

Högt skadestånd

Nu döms duon för grov misshandel. Den ene mannen döms till skyddstillsyn och ska även genomgå ett behandlingsprogram. Den andre mannen till tre månader fängelse för bland annat grov misshandel, övergrepp I rättssak och olaga hot.

De ska även betala närmare 100 000 kronor i skadestånd till sina offer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.