Två Umebor har åtalats misstänkta för att ha beställt ett kilo narkotika med posten. Foto: Tullverket

Beställde ett kilo knark med post

Publicerad

Två personer hemmahörande i Umeå misstänks ha beställt ett kilo narkotika från Tyskland med posten. De åtalas nu för grov narkotikasmuggling.

Det var i augusti som ett misstänkt paket från Tyskland stoppades i tullen. Vid närmare kontroll av Tullverket visade det sig att försändelsen innehöll 994 gram amfetamin, 6,04 gram ketamin och 2,93 gram heroin.

Tullverket beslutade att byta ut innehållet och låta paketet fortsätta till adressen, som tillhör den misstänkta kvinnans mor. Man hade hela tiden paketet under spaning.

Den misstänkta kvinnan kvitterade ut paketet och cyklade några timmar senare till en butik i Umeå där hon mötte upp en man. Inne i butiken överräcker kvinnan försändelsen till mannen och de lämnar butiken med några minuters mellanrum.

10 000 i kontanter

Utanför grips de av tullens tjänstemän men då är det kvinnan som har paketet. Hon förvarar det i sin väska tillsammans med 10 000 kronor i femhundralappar. Men paketet ser inte likadant ut, från att ha varit ett rektangulärt paket är det nu ihoptejpat till en rulle.

Enligt åklagaren har de arbetat i maskopi och bägge två åtalas för grov narkotikasmuggling där de ska ha agerat med uppsåt. Vidare menar åklagaren att narkotikan inte varit för eget bruk.

Förnekar brott

Mannen misstänks dessutom för att vid ytterligare ett tillfälle i somras ha beställt droger via brev. Den försändelsen ska ha innehållit 0,93 gram heroin och 1,11 gram kokain. Då beställde han narkotikan till sin egen adress.

Både mannen och kvinnan förnekar samtliga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.