Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se älgstammens minskning i förhållande till betesskadorna – och hör Johan Karlsson om statistiken. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Trots minskad älgstam – beteskadorna ökar: ”Besvärande faktum”

Publicerad

För att minska betesskador på ungskog har man skjutit bort många älgar de senaste 20 åren. Trots det ökar beteskadorna. Varför är man inte säker på.

– Det är ett besvärande faktum. Men det vi vet med säkerhet är att två älgar äter mer än en, säger Johan Karlsson, ordförande för älgförvaltningsområde nordöst och virkeschef på Holmen skog.

Älgar tycker om att äta tall vilket orsakar skador i plant- och ungskogar. Detta får konsekvenser för skogsägare då träden i värsta fall kan dö. Enligt Skogsstyrelsen uppskattas beteskadorna kosta samhället miljarder kronor varje år i minskning av BNP för skogsbruket och skogsindustrin.

2012 infördes en ny älgförvaltning som syftade på att minska skador på skogen, som man menade berodde på älgen.

Under åren har älgstammen minskat kraftigt. Men enligt Skogsstyrelsens mätningar har inte betesskadorna minskat, snarare ökat. Och man är långt ifrån målet med 5 procent betesskador.

– Det är många faktorer som spelar in så som snömängd, vandringsmönster och foderresurs. Men det faktum att två älgar äter mer än en är central, säger Johan Karlsson på Holmen skog AB i Västerbotten.

”Jägarna gör ett bra jobb”

Andra skogsbolag pratar om att älgarna måste bli färre men Johan Karlsson menar att man först och främst måste komma ner till målet på ungefär 20 000 älgar i Västerbotten.

– Vi har tagit ett bra steg på vägen och jägarna har gjort ett jättebra jobb och hållit uppe avskjutningen. Det som är viktigt nu och framåt är att vi fortsätter att vara uthålliga i det här. Vi måste fortsätta att reglera stammen, säger Johan Karlsson.

Beteskadade plantor i riket

Beteskadade plantor i procent: (målet är 5%)

2016: 11 %

2017: 11 %

2018: 12 %

2019: 13 %

2020: 12 %

2021: 11 %

2022: 10 %

2023: 11 %

Källa: Skogstyrelsens Älgbetesinventering, Äbin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.