Foto: TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Jan Björinge får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Före detta stadsdirektören i Umeå Jan Björinge har jobbat som regiondirektör på Gotland. Nu sparkas han med omedelbar verkan.

Jan Björinge utsågs till regiondirektör för Region Gotland av regionstyrelsen i december 2013. Han har varit i tjänst sedan i början av juni 2014. Men nu sparkas han från jobbet med omedelbar verkan.

– Jag har bristande förtroende för honom och hans jobb bygger på förtroende, säger Åke Svensson, regionstyrelsens ordförande till SVT:s Västerbottensnytt.

Tog många referenser

Jan Björinge har bara jobbat på Gotland i några månader.

Känner ni er lurade?

– Det är klart att det finns en del ifrågasättanden. Vi tog mer referenser än någon gång tidigare innan vi anställde honom. Men det får ses som ett misslyckande från vår sida, säger Svensson.

Västerbottensnytt har sökt Jan Björinge för en kommentar men inte fått något svar. Han ska dock ha en presskonferens senare idag.

– Han är chockad och förvånad och överraskad, berättar Svensson.

Ohållbart

Har han inte skött sitt jobb?

– Om jag säger såhär, jag har aldrig varit så mycket inne i verkstaden som jag tvingats vara den sista tiden. Han fullföljer inte de politiska beslut som tagits. Det är inte hållbart i längden, säger han.

Vad kommer ni att ge för referens till Björinge i framtiden?

– Jag måste få lite perspektiv på det här, men han är en social person. Sedan är det verkstaden som jag har problem med.

Ingen fallskärm

Enligt Sveriges radio har Jan Björinge en månadslön på 127 000 kronor. Han får ingen fallskärm, men har sex månaders uppsägningstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer