Foto: Johan Löf

Björklövens damer utan serie

Uppdaterad
Publicerad

Björklövens damlag saknar vanlig serie att spela i den här säsongen, istället kommer de att spela mot pojkspelare i 14-årsåldern. Det blir konsekvensen av att Clemensnäs för någon vecka sedan gav besked om att dra sig ur damernas division ett norra.

Fram till härom veckan ingick Björklöven, Clemensnäs, Luleås juniorlag och Modos juniorlag i serien. Eftersom både Luleå och Modo ställer upp med b-lag får de inte kvala till högsta serien, Svenska damhockeyligan. När Clemensnäs drog sig ur blev det bara Björklöven kvar som kan sikta på serien ovan.

– Björklöven är klart för kvalserien utan att spela om det, men det är klart att de behöver spela matcher under säsongen, säger Göran Lidström på Västerbottens ishockeyförbund.

Måste spela i pojkserie

Nu är det klart att Björklöven får spela i en pojklagsserie, bland lag med 14-åringar.

– Det blir 16 matcher i den serien, och sedan kan det bli matcher även mot Modos och Luleås damlag, säger Göran Lidström.

Att Clemensnäs drar sig ur serien var oundvikligt, enligt Gun Normark, som är lagledare för damverksamheten.

– Vi har inte tjejer så att det räcker. Vi trodde att vi skulle få ihop ett lag, men det gick inte, säger Normark.

Skellefteå utreder i vår

Skellefteå AIK har tidigare fattat beslut om att göra en långsiktig satsning på damhockey, men inte förrän det finns flera isytor att använda. Hittills har man stöttat damhockeyn i Clemensnäs ekonomiskt.

– Men det hjälper ju inte då pengarna inte räcker till att köpa spelare, säger Gun Normark.

Från Skellefteå AIK:s kommenterar inte den långsiktiga satsningen på damhockey närmare idag.

– Vi ska ha ett möte om den frågan under våren. Fram tills dess utreder vi det internt, säger Skellefteå AIK:s klubbdirektör Pea Israelsson till SVT Nyheter Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.