Björn gick till attack mot jägare – sköts

Uppdaterad
Publicerad

Två jägare på älgjakt i Vilhelmina överraskades och anfölls av en björn under lördagen. Björnen sköts på nära håll, men ingen person skadades.

– Björnen sprang mot sällskapet i full fart, säger David Levy, RLC-befäl hos polisen.

Händelsen inträffade strax efter 10-tiden på lördagsförmiddagen nära Norrvik i Vilhelmina kommun. Det hela rapporterades till polisen strax därefter.

– Vid 10.40 fick vi veta av en jägare att han hade skjutit en björn i nöd. Björnen hade attackerat och gått till angrepp, säger David Levy.

De två jägarna befann sig i skogen och väntade på att en älg skulle dyka upp, men blev istället överraskade av en björnhona.

– Hunden gav ifrån ståndskall. Plötsligt dök det upp en fullvuxen björn som började springa mot sällskapet i full fart, säger Levy.

Björnen sköts enligt polisen på nära håll. Ingen person skadades i samband med händelsen.

– Jägarna blev såklart chockade, säger Levy.

Har hållit förhör – helikopter ska hämta björnen

I nuläget finns ingen misstanke om brott.

– Vi kommer att utreda händelsen. Vi har hållit förhör med de två inblandade idag. Platsen ligger dåligt till, 1,5 timmes promenad in i skogen, säger RLC-befälet.

Björnen kommer att hämtas och flyttas från platsen.

– Vi behöver polishelikopter för att kunna hämta björnen och just nu är vädret för dåligt för det, säger Levy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.