Arkivbild. Foto: SVT.

Björnbesök i Robertsfors – kommunens råd: Göm era sopor

Publicerad

En hungrig och nyvaken björn har gett sig på soptunnor i Robertsfors kommun. Nu råder kommunen boende i området att hålla soporna inomhus för att den ska röra sig vidare.
– De har inte hunnit äta så mycket och det kan vara ont om mat, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

I takt med att våren anlänt till länet har även björnarna kommit fram ur sina iden och eftersom de sovit länge är det förstås också hungriga.

– De har inte hunnit äta så mycket och det kan vara ont om mat. Men nu har det ju dykt upp mycket gräs helt plötsligt och då brukar det lugna sig, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

En anledning till att björnar rör sig mot bebyggelse handlar bland annat om parningssäsongen. Då vill unga hanbjörnar söka sig bort från skogen och de äldre och mer dominanta björnarna. I kombination med en jakt på föda kan sopor ofta vara ett gott substitut för björnarna.

Björnbesök i Robertsfors

Flera björnaktiviteter har rapporterats i Västerbottens län senaste tiden. Bland annat har ett område i Robertsfors haft påhälsning av en björn som rotat i soptunnor under förra veckan. Därför har kommunen nu gått ut på sin hemsida och uppmanat boende i Valsfäboda, Laxbacken, Valbränna, Yttre Storbäcken, Berglund och Bergnäs att ställa in sina soptunnor under ett par veckor framöver.

– Det viktigaste är att det inte finns saker som kan locka till sig björnar. Till exempel kan man ställa in sopor, kompost och fågelmat. Men det handlar om en kort tid nu på året där vi har större risk – eller chans – att se björn eftersom de kommer lite närmare, säger Linda Backlund.

Länsstyrelsen väntar sig att björnen kommer ge sig vidare in i skogen om matkällan försvinner.

– Men om man upplever att det finns problem med björnar som dröjer sig kvar en längre tid kan man höra av sig till länsstyrelsen så försöker vi hitta en lösning för att skrämma bort den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer