Hyresgästerna i Blåhuset är sedan länge avflyttade. Med stora rivningsmaskiner plockas byggnaden ner i bitar. Plåt för plåt, sten för sten.
Vemodigt
– Lite vemodigt känns det att se sitt barndomshem försvinna, säger Lena Karlsson Wikström som bodde i Blåhuset under 13 år av sin uppväxt. Från fyra till 17 års ålder.
Blåhuset uppfördes av byggmästare Gullbrand Bergström åren 1959-1960 och blev med ens ett riktmärke i samhällets centrum. Ett imponerande bygge för sin tid – med den tidens lyx.
– Sopnedkast i trapphuset, det var inte vanligt då, konstaterar Lena Karlsson Wikström på väg upp till det som en gång var familjens lägenhet.
I familjen Karlssons före detta lägenhet är fönster, dörrar och inredning bortplockade. Stora hål gapar i betongväggarna. Det kunde vara ett krigsskadat hus i Berlin, Beirut eller Bagdad. Men det är Burträsk 2012 och utsikten från den utbombade våningen är god.
– Läget var perfekt. Balkongen mot söder och fönster åt tre håll. Här kunde man se raggarbilarna köra sina rundor runt byn. Det var spännande...
Skidskytteprofilen Staffan Eklund
Hundratals personer har genom åren bott i Blåhuset. En av de mer kända är skidskyttelandslagets förbundskapten Staffan Eklund, Årets Idrottsledare i Sverieg 2010. Här tillbringade Staffan sina första sju år i livet.
– Jag har massor med fina minnen från de åren. Grannarna, BP-macken, pingisbordet i källaren, de andra barnen...
En period var Staffan Eklund dagbarn hos Eva Karlsson, Lenas mamma. Familjerna bodde i samma trappuppgång.
Fick smak för idrott
– Axel Karlsson (Lenas pappa) var en idrottsledare som uppmuntrade oss ungar att prova på olika sporter. Pingis, tennis, höjdhopp, ja allt. Och farsan höll på med fotboll. Så idrottsintresset väcktes i Burträsk, berättar Staffan Eklund i telefon från Novy Mesto i Tjecken, där skidskyttarna tävlar i veckan.
– Glöm inte att hälsa till Lena från mej, avslutar Staffan.
Lena Karlsson Wikström nickar och ler.
– Staffan var ju betydligt yngre än oss, så han det inte så lätt alla gånger. Men vi hade mycket kul för oss utanför huset. Åka pulka i backen från mejeriet, cykla runt bensinpumparna – och akta oss för källargubben....
Med Blåhuset på Kammen förflyttades också samhällets kommersiella centrum. Hit sökte sig livsmedelsbutik, frisör, bensinstation, bank, sportaffär och blomsterhandel – verksamheter som skapat liv och rörelse på gatuplanet.
När Blåhuset från 1960 snart är borta försvinner rollen av knutpunkt i samhället.
Investerar 154 miljoner
Istället kommer den centrala tomten att hysa en industribyggnad. Norrmejerier investerar 154 miljoner kronor i en utbyggnad av Burträsks mejeri, som därmed kan fördubbla sin produktion av Västerbottensost.
– Bygget skapar arbetstillfällen i Burträsk, så det här blir nog bra i alla fall. Nu är det bara att titta framåt, avslutar Lena Karlsson Wikström, medan grävskopan tuggar i sig mer betong framför våra ögon.
Robert Tedestedt