Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ganska orimligt att de får ta hela kakan” – Hör reaktioner från elkonsumenter i Västerbotten i klippet. Foto: Anna Bergman/SVT

Blandade reaktioner från Umeå på uteblivet elstöd i norr

Uppdaterad
Publicerad

Elanvändare i norra Sverige blir utan ekonomiskt stöd i regeringens nya elprisstöd som presenterades idag. Något som väcker blandade reaktioner bland de personer SVT pratat med på stan i Umeå. 

– Jag tycker att man ska subventionera där det behövs, så att barnfamiljer och låginkomsttagare i hela Sverige kan ta del av stödet, säger Eleonor Berggren som bor i Vindelns kommun.

Branschorganisationen Företagarna är splittrade till att stödet inte gäller hela landet.

– Det är en stor kris för många i söder, men det har inte drabbat oss på samma sätt i norr. Däremot är drivmedelspriser, långa avstånd och bristande vägunderhåll stora problem för oss, säger Jonas Nordin, regionchef på Företagarna Västerbotten.

Även Villaägarnas Riksförbund har förståelse för att norr lämnas utanför.

– Det är rimligt att det är så. Var betalar man mest? Det måste vara priset som vägleder, säger Jonathan Lindgren på Villaägarnas Riksförbund.

Hör reaktioner från folk på stan i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.