Arkivbild. Blixten slog ned vid en fastighet vid Bielite, Vilhelmina kommun, och elen vandrade genom huset. Foto: TT

Blixten gick genom villan

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen slog en blixt ned vid en villa vid Bielite i Vilhelmina kommun och elektriciteten vandrade genom fastigheten.

Vid 13-tiden ryckte räddningstjänsten ut för ett larm om en misstänkt villabrand vid Bielite utanför Saxnäs i Vilhelmina kommun. Strax efter ankomst stod det klart att blixten slagit ner vid villan och att elektriciteten vandrat via en kabel genom huset.

– Blixten slog ner i ett träd i närheten av fastigheten och följde en kabel in i fastigheten, den slog sönder lite el och kom ut genom en annan kabel innan den åkte ner i backen, säger räddningschef i beredskap Conny Sandström till SVT Nyheter.

Ingen brand

Inga personskador ska ha uppkommit och blixtnedslaget utvecklades aldrig till någon brand.

– Det fanns lite rök från själva blixtträffen men det var inga öppna lågor och ingen värmeutveckling så ärendet är avslutat och styrkorna är tillbaka på stationerna, säger Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.