Ny forskning från Umeå visar: Blodprov kan larma om spridd bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Ett enkelt blodprov kan avslöja risken för återfall i bröstcancer genom att mäta halten av ämnet kollagen IV, visar en ny svensk studie.

På sikt kan upptäckten leda till bättre behandling av sjukdomen.

– Det kan bli enklare att avgöra vilka patienter som löper större risk för återfall, säger Malin Jansson, doktorand vid Umeå universitet.

Kollagen IV är ett fiberprotein som i normala fall finns främst runt mjölkgångarna i bröstet, men vid bröstcancer även i bröstets stödvävnad. Studien visar att det finns ett samband mellan höga halter av ämnet i bröstvävnaden och risken för spridd bröstcancer.

Sedan tidigare finns forskning i bland annat USA och Danmark kring betydelsen av kollagen IV. I den svenska studien har Malin Jansson, doktorand vid Umeå universitet, tittat på sambandet med bröstcancer.

– Andra studier av andra cancerformer, bukspottkörtel och tarmcancer, har visat liknande resultat. Så då ville vi göra det på bröstcancer också, säger Malin Jansson, som även arbetar som överläkare inom bröstcancerkirurgi vid universitetssjukhuset i Umeå.

Koppling vävnad och blod

Avhandlingen baseras på studier av tumörvävnad från 1 395 kvinnor som följdes upp under 20 års tid.

– Då kunde vi se att det var mycket högre kollagenhalt även i blodet hos patienter med spridd bröstcancer, säger Malin Jansson och fortsätter:

– Den goda nyheten är att upptäckten kan innebära att det i framtiden blir enklare att avgöra vilka patienter som löper större risk för återfall i bröstcancer och bör följas upp med tätare intervall.

När det gäller prostatacancer kan man i dag testa för sjukdomen genom att mäta halten av äggviteämnet PSA i ett vanligt blodprov från armvecket.

Fem-tio år bort innan det kan användas

Malin Jansson hoppas på att det i framtiden ska bli möjligt att tidigare upptäcka risken för spridd bröstcancer genom ett liknande prov. Vid hög kollagenhalt kan patienten följas upp med tätare intervaller, och röntgenundersökningar kan sättas i gång.

Men vägen dit är lång.

– Det är inget man kan använda på klinik i dag, vi är på forskningsnivå. Det handlar om fem, kanske tio år om det fortsätter i den här hastigheten.

Fakta: Bröstcancer (TT)

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, och den vanligaste orsaken till att kvinnor avlider av cancer.

Varje år drabbas omkring 8 000 kvinnor och 60 män i Sverige. Medianåldern för insjuknande är drygt 64 år.

Bröstcancer kan botas med kirurgi. Trots det är dödligheten hög eftersom vissa tumörer har utvecklat dottersvulster innan de upptäcks, och vissa patienter kommer att drabbas av återfall trots att de fått behandling.

Hög östrogenhalt, hormonbehandling, tät bröstvävnad, rökning, alkohol och övervikt är faktorer som kan öka risken för att få bröstcancer. Uppemot tio procent av fallen beror på ärftlighet.

Källor: Umeå universitet, Vårdguiden och Bröstcancerförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.