Foto: TT

Blottade sig för barn i bastu – döms

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig flicka i Vilhelmina döms i Lycksele tingsrätt efter att ha blottat sig för tre yngre barn i en bastu.

Det sexuella ofredandet som tingsrätten nu dömer flickan för ska ha ha ägt rum på simhallen i Vilhelmina i februari 2016. Vid tidpunkten som brottet inträffade var flickan 15 år och barnen i lågstadieålder.

Enligt gärningsbeskrivningen ska flickan ha smekt sig själv i bastun på ett sätt som förväntas ha väckt obehag och som kränkt barnens sexuella integritet skriver tingsrätten i sin dom.

I förhör med de tre målsägandena och den tilltalade står ord mot ord där flickan menar att hon suttit med handduk medan målsägandena i sin tur menar att hon suttit naken.

Vittne styrker målsägandenas uppgifter

Efter förhör med vittne kan åklagaren styrka målsägandenas uppgifter och bevisa att uppgifterna om att flickan tagit sig på sina bröst och rumpa stämmer. Att den tilltalade ska ha smekt sig på andra ställen kan inte styrkas i åtalet skriver man.

Tingsrätten gör bedömningen att den tilltalade måste ha varit medveten om hur hon agerat i närvaro av de målsägandena även om hon inte haft för avsikt att kränka. Hon har därför gjort sig skyldig till sexuellt ofredande.

Flickan döms för sexuellt ofredande till dagsböter och ska också betala ut ett skadestånd på 5.000 kronor till vardera målsägande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.