Foto: SVT

Boende oroliga: ”Det känns otryggt”

Umeå kommun kommer inte tvinga någon av de boende på Astridgården i Hörnefors att flytta. Men trots det växer oron bland de boende.

Konflikten mellan Umeå kommun och privata Astridgården som utfört hemtjänst dag och nattetid hos de 27 boende har varit långdragen och har pågått sedan början av året. Eftersom man fortfarande inte lyckats komma överens väljer nu kommunen att säga upp avtalet och det har gjort de boende oroliga.

– Vi har det så bra här, att ändra ett vinnande koncept är bara dumheter. Jag förstår inte vad det går ut på, säger Gunnar Lundholm.

Är du orolig vad som ska hända nu?

– Ja det är klart, det känns otryggt då man inte vet hur det ska bli, säger Clara Wåhlin.

”Vi har inte rätt att tvångsförflytta någon”

Men socialtjänsten tonar ner orosmolnen och hävdar att det inte kommer bli någon större förändring för de boende.

– Det som händer nu är att alla brukare fått ett brev förra veckan där det står att vi kommer ha en personlig kontakt med var och en för man kommer behöva byta hemtjänstutförare. 

Kan någon tvingas flytta?

– Nej, vi har inte rätt att tvångsförflytta någon inom kommunen.

LÄS MER: Avtalet sägs upp: ”Det känns fruktansvärt”

Men det är inte bara de boende som berörs av det uppsagda avtalet, idag varslades samtliga anställda om uppsägning.

Astridgården kommer fortsätta bedriva verksamheten fram till och med den 10 december, därefter är det alltså meningen att andra aktörer ska sköta omsorgen av de äldre. Ägarna av Astridgården tänker också pröva om kommunen har obegränsad tillgång till den privata fastigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer