Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen planering” – hör Ewa Heeds ilska över kommunens hantering av förpackningsinsamlingen. Foto: Berno Jonsson/SVT

Boende i Kultsjödalen ilskna: ”Vi har fått förvara drivor av förpackningar i våra hem”

Publicerad

Sedan årsskiftet är det kommunerna som ansvarar för insamling av förpackningar från hushållen. I Vilhelmina kommun har övertagandet kantats av stora problem för invånarna i byarna kring hela Kultsjödalen.

– Det är inte alls genomtänkt och det finns ingen planering. Det har resulterat i att vi i flera veckor stått utan containrar och fått lagra kartonger och drivor av förpackningar i våra hem eller köra det sex mil tur och retur ner till Saxnäs, säger Ewa Heed som bor i Klimpfjäll.

Tillfälliga behållare skulle ställas ut

Sedan årsskiftet är det kommunerna själva som ska ansvara för insamling och återvinning av förpackningar från hushållet. De nya containrarna ska grävas ner i stora betongfundament och under tiden var det meningen att tillfälliga insamlingsbehållare skulle ställas ut.

Men inte förrän nu finns det sådana i byarna omkring Kultsjödalen. I själva Saxnäs däremot finns sedan någon vecka tillbaks permanenta återvinningscontainrar.

– Hela frågan har hanterats riktigt dåligt och vi är ordentligt uppretade, säger Ewa Heed.

”Kommit jättelångt i frågan”

Ansvariga tjänstemän menar att det finns orsaker till förseningarna.

– Det här är något nytt för oss men vi jobbar på så fort vi kan. Vi har haft olika hack i systemet när det gäller bygglov och materialleveranser, men väder och vind har också påverkat och gjort att allt har blivit försenat, säger Anna Brunned som är avfallsansvarig vid Vilhelmina kommun.

Hon får medhåll av samhällsbyggnadschefen:

– Vi har begränsade resurser och det är inlandskommunernas dilemma. Vi är några få personer som får driva det här och i mina ögon har vi ändå kommit jättelångt i den här frågan, säger samhällsbyggnadschefen Sören Hagenvald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.