I Västerbotten har ungefär 54 000 personer fått tredje dosen. Foto: TT, Johan Nilsson/SVT, Nader Sedahi

Bokning av tredje dos för alla över 18 år öppnar först nästa år i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten kan alla vuxna över 18 år boka tid för en tredje dos vaccin. Men i Västerbotten kommer det att dröja innan man öppnar upp bokningen för alla. 

– Det blir nog tidigt i början på nästa år. Vi har inte riktigt bestämt än, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

I början av december öppnade Region Norrbotten upp bokningen för alla över 18 år, dock måste personerna som bokar se till att det gått sex månader från dos två.  I Västerbotten har man valt att vänta med att öppna upp bokningen för alla. 

– Vi har ett krav från Folhälsomyndigheten att vi ska ha nått upp en viss nivå av doser till de som är 50 år och äldre innan vi öppnar upp för fler grupper. Detta eftersom ålder är den största riskfaktorn för covid-19, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

”Stor del som inte kan boka”

I Västerbottens län har ungefär 54 000 personer fått tredje dosen. Någon gång i början av nästa år kommer de över 18 år få boka tid för dos tre.

– Det blir nog tidigt i början på nästa år. Vi har inte riktigt bestämt än. Men det kommer ändå att bli en ganska stor del personer som inte kan vaccinera sig förrän vecka 9, eftersom det ska ha gått minst sex månader. För de som är 65 år och äldre ska det gått minst fem månader, säger Ronny Lestander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.