Skogsfastigheten såldes av en fysisk person, och får nu inte köpas av en juridisk person. Foto: SVT

Bolag får inte köpa skogen

Uppdaterad
Publicerad

Efter två överklaganden har dom fallit i Kammarrätten, och Martinsons skogsfastigheter nekas rätten att köpa en fastighet i Robertsfors.

Först beslutade Jordbruksverket att inte låta Martinsons skogsfastigheter AB köpa fastigheten i Robertsfors. Bolaget som är baserat i Bygdsiljum ville med skogen bygga upp en råvarubas till förädlingsindustrin. Förvaltningsrätten höll inte med Jordbruksverkets bedömning utan upphävde beslutet och lät företaget köpa fastigheten.

Länsstyrelsen i Västerbotten överklagade, och saken gick till Kammarrätten, som nu ännu en gång ändrar beslutet. Rätten anser att Jorbruksverket hade rätt från början, i första hand för att huvudregeln är att inte lämna förvärvstillstånd åt en juridisk person (i det här fallet Martinsons) när det gäller mark som ligger inom jordförvärvslagens tillämpningsområde.

Lagen om jordförvärv är till för att främja bosättning och sysselsättning i glesbygd, samt bevara balansen i markägande mellan fysiska personer och juridiska personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer