Foto: John Bakke/ SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Brand i radhus på Umedalen i natt

Uppdaterad
Publicerad

En mindre brand i en radhuslägenhet på Umedalen blossade upp på nytt under gårdagskvällen och spred sig mellan väggar och våningsplan. Som mest arbetade ett tjugotal brandmän med att släcka branden som pågick ända fram till 02.30 tiden i natt innan branden kom under kontroll.

– Vi hade en brand i en lägenhet och den släcktes av. Men så småningom spreds den i ett ventilationsschakt mellan våningsplanen, berättar Insatsledare Håkan Iseklint och fortsätter.

– De här glödbränderna har man jagat och släckt av ända till klockan 02.30 i natt. Det var svåra bränder att släcka och tre lägenheter som omfattades, berättar han.

Lyckades inte släcka helt första gången

Räddningstjänsten hade redan tidigare samma dag besökt lägenheten efter en mindre brand på en spis. Trots att de då genomförde kontroller av lägenheten verkar det som att branden ändå fortsatte inne i ett ventilationsschakt.

Hur kommer det sig att branden kunde blossa upp igen efter att ni redan varit där?

– Det såg ju relativt bra ut både i lägenheten och på värmekameran. Men det fanns ju onekligen kvar glöd, säger Iseklint.

Sågade upp väggar och tak

Arbetet med att släcka branden skulle visa sig bli besvärligt. Brandhärjade områden var svåra att hitta då de var lokaliserade mellan väggar och mellan våningsplan.

– Vi fick såga upp både väggar och tak, kvadratmeter för kvadratmeter, och försöka lokalisera vart den hade spridit sig. Det låg rökutveckling och glöd mellan våningsplanen, berättar insatsledare Håkan Iseklint.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer