En buss började brinna på E4 vid Lövånger under onsdagen. Foto: RäddningstjänstenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Buss fattade eld på E4 vid Lövånger – passagerare evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

En buss på E4 i höjd med Lövånger, Skellefteå kommun, började brinna under eftermiddagen och totalförstördes. Alla passagerare kunde evakueras innan branden spred sig. Under kvällen blossade branden upp på nytt i samband med bärgning. Vägen stängdes av i båda riktningar under arbetet.

Larmet kom 16.20 under onsdagen och räddningstjänst från Skellefteå, Lövånger och Bureå ryckte ut för att släcka.

– Det är en dubbeldäckare som fattat eld. Vi är där och försöker släcka branden. Alla är evakuerade enligt mina uppgifter, säger Kristin Jonsson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Brandmannen Tage Ekstrand fanns på plats under eftermiddagen.

– Vi håller på med eftersläckningen nu och släpper snart på trafiken igen.

Ingen kom till skada

Det är företaget Transdev som trafikerar sträckan på uppdrag av Länstrafiken i Norr- och Västerbotten. Enligt Länstrafiken ska alla passagerare ha klarat sig utan skador.

Branden ska mest troligt ha startat i ett av hjulhusen. Transdev bekräftar att samtliga sju passagerare samt chauffören klarade sig oskadda. Foto: Räddningstjänsten

– Chauffören försökte först släcka branden själv, men det blev övermäktigt för honom. Det kommer att komma en ersättningsbuss för att hämta passagerarna i Lövånger. Och det kommer att göras en utredning för att ta reda på vad som hänt, säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten.

Chauffören försökte släcka

Branden ska mest troligt ha startat i ett av hjulhusen. Transdev bekräftar att samtliga sju passagerare samt chauffören klarade sig oskadda.

– Ingen resenär kom till skada. Vi skickade en ambulans för att kolla att chauffören, som försökte släcka, mådde bra. Och allt var bra med honom, säger Rebecca Hjertsson, kommunikatör hos Transdev.

Började brinna på nytt

Delar av E4 var avstängd under tiden som den totalförstörda bussen bärgades. Vid 19.30 blossade branden upp på nytt.

– Den har börjat brinna igen under bärgningen. E4 kommer att vara avstängd helt under släckningsarbetet, säger operatören vid SOS Alarm.

Vid 20.30 var insatsen helt avslutad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer