Räddningstjänsten bryter upp taket för att släcka branden som startade på tredje våningen i värdshuset i Åsele. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Brand på värdshuset i Åsele – 47 personer evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot lördagen utbröt en kraftig brand på tredje våningen i världshuset i Åsele. 47 personer befann sig enligt polisen i byggnaden och alla lyckades ta sig ut.

På lördagseftermiddagen meddelade polisen att en man anhållits misstänkt för mordbrand.

En person, en man i 35-årsåldern, fick föras med ambulanshelikopter till Lycksele sjukhus. Han vårdas nu på Iva för lindriga skador.

– Han hoppade från en av de övre våningarna och skadorna ådrog han sig i fallet, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare hos polisen.

Enligt polisen har ytterligare någon person förts till sjukhus och några har själva uppsökt sjukvård. Ingen ska vara allvarligt skadad.

Klockan 10 på förmiddagen pågick ännu släckningsarbetet.

– Det ryker fortfarande från under taket. Man har precis fått hit en skylift som man går upp med för att ta sig in under taket, säger SVT:s reporter Tommy Forsgren som är på plats i Åsele.

Omfattande brand

Det var vid 00.30 som polis och räddningstjänst larmades till Åsele Wärdshus efter att lågor setts komma ut från tredje våningen.

– Det är en del av byggnaden med ventilationsutrymme som brinner så när vi kom fram till platsen var det väldigt svart rök och synliga lågor. Det är en väldigt omfattande brand, sa Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten, vid 02.30.

Vid midnatt kom larmet om branden på värdshuset i Åsele. Bilden är tagen i början av räddningsarbetet. Foto: Räddningstjänsten

Det var då oklart om huset skulle gå att rädda.

– Det kan jag inte svara på just nu men prognosen är hålla på i fyra, fem timmar till innan vi har branden under kontroll och målet är att hindra spridning till andra delar av hotellet. Vi är tre stationer som släcker, så det är fullt upp, säger Lasse Rydstedt.

”Kommer klara det mesta av huset”

Vid 7-tiden hade läget förbättrats något. Byggnaden som brinner är en tillbyggnad till det gamla hotellet.

– Det brinner uppe på vinden och vi tror att det är någon form av betongvalv mellan översta våningsplanet och vinden så som det ser ut kommer vi att kunna klara det mesta av huset, säger Lasse Rystedt till SVT.

Släckningsarbetet hade då gått in i en ny fas som beräknas pågå under hela förmiddagen.

– Vi håller på att bryta upp taket och kastar ut materialet som finns på vinden. Vi har fortfarande ett digert arbete kvar, säger Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten.

Klockan 14 säger Lasse Rystedt att räddningstjänsten att branden är släckt och att man nu jobbar med efterbevakning.

Hur är skicket på byggnaden?

– Bortsett från vinden, där det brann, så är byggnaden ganska intakt. Alla rum och väggar finns kvar, men det är förstås en del rök och röklukt där, säger Rystedt.

Polisen kommer att utreda hur branden startat. En anmälan om mordbrand har upprättats och  en platsundersökning ska genomföras.

En person har anhållits misstänkt för mordbrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.