Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brandchef Eva-Lena Fjällström och deltidsbrandman Peter Lundström om vilka konsekvenser det får när deltidsbrandmän övar mindre. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Brandförsvaret i Umeå måste spara – drar ner på övningar

Publicerad

Brandförsvaret i Umeå drar ner på övningar och utbildningar – som sparåtgärder. Något som kan komma att påverka räddningsinsatser negativt.

– Det är en pressad situation, säger Eva-Lena Fjällström, brandchef i Umeåregionen.

Umeåregionens brand- och räddningsnämnd har gått back med 4,4 miljoner kronor i år. Största delen av underskottet beror på ökade kostnader för deltidsbrandmän.

– Vi har fått bra gehör och sökande, men det som är bekymmersamt är att vi inte har råd att ha dem i systemet, säger Eva-Lena Fjällström.

Brandchefen: Ond cirkel

I och med den nya rekryteringen jobbar vissa heltidsbrandmän dubbelt med utbildning – något som innebär ytterligare övertidskostnader.

– Det är en ond cirkel, och egentligen skulle vi behöva ta in ytterligare deltidsbrandmän.

Påverkar förmågan

Budgetbesparingarna kommer dessutom att innebära färre övningstillfällen. Det påverkar deltidsbrandmännens arbete, säger Peter Lundström, deltidsbrandman och samordnare för räddningstjänstpersonal i beredskap.

– Vi har inte så mycket övningstid och åker inte på så många larm. Och det är många grejer vi ska kunna klara av, så att förlora övningstid är inte bra ur kvalitetsaspekten på längre sikt.

Brandchef Eva-Lena Fjällström betonar att det än så länge handlar om tillfälliga lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.