• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Yngve Isacson, insatsledare på räddningstjänsten i Umeå vid ett tidigare intervjutillfälle. Foto: TT/SVT Arkiv

Brandförsvarets bästa tips: Så eldar du säkert

Publicerad

Räddningstjänsten i Västerbotten får just nu flera larm om gräsbränder varje dag. För att minska riskerna för större olyckor har vi bett insatsledaren Yngve Isacson förklara vad man ska tänka på för att elda säkert.

Först och främst menar Isacson att man måste elda med försiktighet – eller allra helst inte elda alls.

– Det finns vissa som har startat egna små eldar till exempel i ett dike eller vid en åker nära en å. Men då gäller det att veta vad man håller på med, och att tänka på vart vinden blåser. Vinden kan överraska och slå om snabbt mitt på dagen.

Säkra upp med vatten

Tips nummer två handlar om att vara väl förberedd med säkerhetsåtgärder.

– En säker tillgång till rikligt med vatten, det är viktigt så att man själv snabbt kan vara med och börja begränsa och släcka så gott man kan.

Slå larm i tid

Om inte tips två fungerar och branden utvecklas utom kontroll, då är det bäst att ta hjälp så snart som möjligt

– Ring 112 så kommer vi från räddningstjänsten och hjälper till, förklarar Yngve Isacson.

Därför är det extra farligt just nu:

– Det känns som att vi inte har haft någon tjäle så vattnet har kunnat gå rakt ned i backen, och så har vinden torkat ut resten. Det är otroligt torrt i markerna, det har gått väldigt fort de sista dagarna.

– Jag råder allmänheten att vara försiktig, det bruna fjolårsgräset är lättantänt som fnöske nu, varnar Isacson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.