Brandhärjad skola nyinvigs

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag brinner det på någon skola i Sverige, vilket ställer till stora problem och kostar flera hundra miljoner kronor varje år. Ursviksskolan i Skellefteå är en av alla de som drabbats, och drygt två år efter branden nyinvigdes den idag.

Det har varit en lång resa till en ny skola och därför är det här en speciell invigning.

– Det är helt fantastiskt, det är en glädjens dag. Helt enkelt ren och skär glädje, hos alla, tycker rektor Anne Rönnberg.

För två år sen brann Ursviksskolan ner till grunden. Det fanns misstankar om att branden var anlagd men bevisen gick upp i rök. Totalt brann enligt statistiken i fjol 457 skolor i Sverige och 14 i Västerbotten. Hälften av alla skolbränder var anlagda.

I Ursviken var branden på något sätt kulmen efter problem som funnits under lång tid.

– Det var många saker, bland annat det faktum att lokalerna var slitna och inte riktigt ändamålsenliga. Många upplevde att vi hade för lite yta och för lite svängrum för eleverna, berättar rektorn.

Skolan drabbades också av skadegörelse, bland annat i form av en stor och dyr vattenskada. Personal hotades av elever, anmälningar ramlade in och Arbetsmiljöverket hade synpunkter på den nötta skolan.

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, konstaterar också att det finns ett mönster vid just anlagda bränder; de inträffar på skolor som redan innan haft andra problem med till exempel otrivsel och skadegörelse.

Paradoxalt nog så har branden, med facit i hand, också lett till något positivt.

– När vi har bearbetat allting och står här med en enad F till 9- skola måste jag ändå säga att det gamla talesättet ”inget ont som inte för något gott med sig” stämmer, för det har branden verkligen gjort. Nu har vi en positiv anda som vi ska bygga vidare på.

Marit Israelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.