Brandkåren gör hembesök i radhus

Publicerad

En radhusbrand kan sprida sig snabbt kan sprida sig till hela längan. Umeå kommun vill höja säkerheten. Därför knackar nu brandförsvaret på hemma hos radhusbor för att titta på deras vindar.

– Väggarna mellan radhusen är sällan, eller aldrig, ett problem. Brandspridningen sker oftast via vinden, säger Marcus Forsvall, brandingejör på Umeå kommun.

En vanlig orsak till att bränder i radhus får en omfattande spridning är att det finns brister i de avskiljande väggarna på vinden. Det kan till exempel vara en sådan enkel sak som att kablar förts genom väggen utan att man tätat ordentligt.

Kommer hitta flera fel

Nu ska Brandförsvar och säkerhet inventera brandskyddet i alla kommunens radhuslängor. Projektet beräknas pågå i tre år, och de som ska få sina vindar kontrollerade kommer informeras innan.

– Jag tror att det allra vanligaste vi kommer att se är att folk gjort genomföringar i de avskiljande väggarna. Det kan vara genomföringat för telefon, bredband eller ventilation, säger Forsvall.

Stort intresse för hembesök

När bostäderna har kontrollerats kommer fastighetsägarna att få information om status på brandskyddet, och om något behöver åtgärdas. Intresset är stort för att få ett hembesök.

– Det är flera som har hört av sig redan. Jag tror att de flesta tycker att det är rimligt att man har ett brandskydd som det är tänkt. Som boende i ett radhus ska man känna sig trygg att man inte drabbas av en brand hos grannen, avslutar Forsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.