Brist på begagnade bilar – bilhandlaren i Umeå: ”Säljer bilar till Spanien”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på begagnade bilar och höga priser gör att bilhandlarnas lager blir allt mindre. I Västerbotten jagar nu stockholmare och finländare efter begagnade bilar.

– Vi har sett en uppgång av kunder söderifrån, ja från hela Europa. Vi säljer också bilar till Spanien idag, säger Joacim Westerlund försäljningschef på ett bilföretag i Umeå.

Bristen på begagnade bilar började för två år sedan i samband med pandemin. Till detta kom så halvledarbristen vilket gör att väntetiden idag är uppemot ett år på en bensindriven ny VW Golf.

– Men det är främst elbilar som kunderna efterfrågar och här är kön inte lika lång, säger Joacim Westerlund.

– Jag tror att miljöskatterna också har spelat en roll i bristen på begagnat. Istället för att plocka ut en ny tjänstebil köper många kunder istället en lätt begagnad bil , en som drar lite bränsle, säger Joacim Westerlund.

Bil såldes på tre timmar

De flesta bilhandlare har idag brist på bilar. Vissa har haft så lite som sex begagnade bilar ute till försäljning.

– Vi har idag ett 50-tal begagnade här i hallarna mot normalt 120. De som finns går fort. En bil sålde jag idag på tre timmar efter att lagt ut den på nätet, säger Joacim Westerlund.

Hör Joacim Westerlund bilhandlare berätta om bristen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.