Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fjällsäkerhetsrådets Per-Olov Wikberg som berättar att säkerhetsmedvetandet hos fjällbesökare i Sverige har en nedåtgående trend. Foto: Henrik Montgomery/TT, SVT

Allt fler fjällvandrar i norra Sverige – men säkerhetstänket har försämrats

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fjällvandring har ökat och det har inneburit att allt fler ovana vandrare har gett sig ut. De vanligaste misstagen är underskattning av vädrets snabba skiftning, mobiltelefonens täckning och överskattning av sin egen kondition.

– Det kan fort bli allvarligt, säger Per-Olov Wikberg från Fjällsäkerhetsrådet.

I juni genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkätundersökning i bland annat Sälen, Vemdalen, Funäsfjällen och Åre liksom STF:s största fjällstationer utmed svenska fjällkedjan.

– Det är oroväckande om allt fler har ett försämrat säkerhetsmedvetande men det har en koppling till att det är många nya fjällvandrare, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

Underskattar vädret – överskattar sin mobil

Det vanligaste misstaget är att underskatta fjällvädrets snabba skiftningar. Men att överskatta sin mobiltelefons täckning och sin egen kondition anges också som vanliga misstag.

– Är man ny i fjällen då gäller det framförallt att förbereda sig. Det är inte alls dumt att sätta upp tältet i trädgården och testa hur det funkar, säger Per-Olov Wikberg.

Möter både vana och ovana vandrare

Ludmilla Wieslander är anställd av Länsstyrelsen som föreståndare för Naturum i Ammarnäs. Hon möter dagligen fjällvandrare i sitt jobb.

– Min upplevelse är att det finns både de som är erfarna supertrygga vandrare, och de som är helt nya och skulle behöva lite tips.

Vad är det vanligaste misstaget du stöter på?

– Att folk bär för tungt, det blir roligare att vandra med lätt packning. Självklart behöver man kläder för alla väder, även för regn och minusgrader mitt i sommaren. Ett eller två extra par underkläder och strumpor räcker, tvätta under vandringen, säger hon.

I klippet får du tips för en trygg fjällvandring.

• 47 % av de tillfrågade uppger att besöksantalet har ökat mycket. Lika många svarar att antalet nya eller ovana besökare har ökat mycket.

• 53 % upplever att säkerhetsmedvetandet hos besökarna är något mindre. 6 % upplever att besökarna är betydligt mindre säkerhetsmedvetna och 0 % att besökarna är betydligt mer säkerhetsmedvetna.

• 81 % svarar att de vanligaste misstagen som besökare gör är att underskatta vädret och snabba väderförändringar. 48 % svarar att besökarna litar för mycket på sina mobiltelefoners täckning. 45 % svarar att besökarna överskattar sin egen kondition.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer