– Den här tiden på året brukar det bästa fisket vara över och vi brukar fylla på det sista i förråden för resten av året. Nu har vi inte ens så att vi klarar dagen, säger Nils-Erik Sjöström. Foto: SVT / Björn Ottosson

Bristen på strömming oroar fiskare i länet: ”Det bästa av fisket borde redan ha varit”

Uppdaterad
Publicerad

Avsaknaden på strömming oroar fiskare längst hela Norrlandskusten. Nils-Erik Sjöström från Obbola har fått upp ungefär en tiondel så mycket strömming som normalt.

– Den här tiden på året brukar det bästa fisket vara över och vi brukar fylla på det sista i förråden för resten av året. Nu har vi inte ens så att vi klarar dagen, säger han.

Analyser från Internationella Havsforskningsrådet visar att det finns fisk, men att de stora individerna saknas. Fisken kan helt enkelt ha blivit mindre i storlek de senaste åren. Och så kan det fortsätta i och med att direktiven från EU bara tar hänsyn till antalet fiskar, inte storleken på individerna.

– Problemen kan vara bestående, och de kan också bli värre. Våra direktiv från EU-kommissionen (som vill möjliggöra så stora fångster som möjligt från ett fiskbestånd utan att riskera beståndets återväxt på lång sikt, reds anm.) för långsiktigt hållbart fiske tar ingen hänsyn till storlekssammansättningen i populationen. Så länge direktiven ser ut som de gör så finns inget ”problem” enligt EU:s direktiv. säger Mikaela Bergenius Nord, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) och deltagare i ICES Östersjöarbetgrupp.

– Och fiskar vi ut vissa lekpopulationer kan situationen bli ännu värre, säger Mikaela Bergenius Nord.

Hör mer om situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.